CD és DVD gyártás és nyomtatás technológiák

Milyen lemezeket lehet gyártani?

A standard CD és DVD méret mellett többféle méretből választható névjegy CD (vagy DVD). Cégünk vállalja a 8 cm-es átmérőjű MiniDisc-re történő CD készítést, illetve mini DVD gyártását, valamint az egyedi formával rendelkező Shape CD gyártását is.

Támogatott formátumok
CD gyártásnál: AUDIO CD, CD ROM, CD VIDEO, CD EXTRA
DVD gyártásnál: DVD VIDEO, DVD ROM - Tároló kapacitás szerint: DVD5, DVD9

CD nyomtatás, DVD nyomtatás technológiák

( Hőtranszferes nyomtatás, Offset nyomtatás, Tintasugaras nyomtatás)

A CD és DVD készítés több technológiai lehetőséget is kínál a kész lemezek előállításához. Mind többen veszik a fáradságot és informálódnak ezen technológiák előnyeiről és hátrányairól. Részint kíváncsiságból, részint pedig szükségből, hiszen ár-érték arányban mindegyik más-más kategóriát képvisel. Manapság sok cég választja a digitális hordozón való megjelenést, mivel a céges árajánlatok és termékajánlók, az árlisták, a különféle fotók és videók, konferencia anyagok, komplex cégbemutatók, stb. sokkal látványosabban és költséghatékonyabban prezentálhatóak így. Ahogyan az üzleti szféra egyéb területein, itt is nagy hangsúly van a megjelenésen. Akik a modern kor igényeivel lépést tartva, meglévő és leendő ügyfeleikkel digitális adathordozón szeretnének kommunikálni, az alábbi lehetőségekből válogathatnak.

Hőtranszferes CD és DVD nyomtatás

A hőtranszferes DVD és CD nyomtatás professzionális minőségű nyomatokat eredményező technológia. A hőtranszferes CD nyomtatással készített korongok tartósak és igen dekoratívak; kontúros, éles színek és szép fényük kellemessé teszi megjelenésüket. Ez az eljárás színes és fekete-fehér tervek megvalósításához egyaránt kiváló.

A hőtranszferes nyomtatók többnyire egy irányra – pixelgrafikus (fotók) vagy vektorgrafikus (logók, feliratok) vannak bekalibrálva, de a nálunk használt nyomtató készülékbe behelyezhető többféle festékszalag is, ami lehetővé teszi bármely korongterv szerinti nyomat elkészítését.
A fotórealisztikus képminőséget nyújtó hőtranszferes nyomtatók az ún. retranszfer eljárás révén egy transzfer szalagra képezik le először a nyomatot. Mivel a színes nyomat CMYK színekből áll, a nyomtató négy festékszalaggal működik. A transzfer szalagról az előzőleg már kikevert színek laminált felület gyanánt kerülnek a korongra – fantasztikus színeket és fényhatásokat eredményezve.

A hőtranszferes CD/DVD nyomtatás előnye: a jelenleg előállítható legjobb, exkluzív és rendkívül tartós, csúcsminőségű nyomat,
kis példányszámban is gyártható
A hőtranszferes CD/DVD nyomtatás hátránya: magasabb kivitelezési költség, magasabb média- és festékszalag költség

Offset CD és DVD nyomtatás

Az offset CD és DVD nyomás a leggyakrabban alkalmazott direkt nyomási technológia, ami nagyon jó minőségű nyomatot ad vissza nagy példányszámok esetén is. Elsősorban préseléses médiagyártásnál alkalmazzák utólagos printelésre (általában min. 500 db-os megrendeléseknél).

Ennél a CD nyomtatási technológiánál a gyártási áron felül egyéb járulékos költségek is felmerülnek, pl. nyomólemez készítése, de nagyobb példányszámoknál – 2000 db-os megrendelés fölött – ezt már nem számítjuk fel külön. Több tízezres nagyságrendű CD gyártás esetén már csak offset nyomással oldható meg a minőségi gyártás (a nagy gyárak, filmforgalmazók, illetve szoftver cégek épp ezért az offset CD nyomtatást részesítik előnyben).
A hőtranszferes nyomtatáshoz képest, az offset eljárás mattabb fényű, karc- és vízálló felületű lemezeket eredményez. Ezzel a technológiával is készíthető mini CD/DVD, névjegy CD/DVD, illetve rengeteg másfajta megoldás forma CD, szagos CD, belépőjegy CD stb...

Offset CD/DVD nyomtatás előnye: részletgazdag grafika esetén is kitűnő minőség
tartósság
jó ár-érték arány
gyorsaság nagy példányszámoknál is
Offset CD/DVD nyomtatás hátránya: nagy példányszámnál alkalmazható, minta nyomat készítésére nincs lehetőség
vannak járulékos költségek

Tintasugaras CD és DVD nyomtatás

A tintasugaras Cd nyomtatási technológia közepes minőségű nyomatokat ad, és akár otthoni felhasználásra is javasolható, mert kisebb példányszámok esetén kiváló megoldás. Az ehhez szükséges nyomtatók alacsony árkategóriásak és képesek fotóminőségben nyomtatni.

Ehhez a technológiához tintasugaras nyomtatásra alkalmas felületű CD vagy DVD lemezt kell használni, amelynek több típusa is van. A nem megfelelően társított készülék és lemez esetén tintamegfolyás, minőségromlás fordulhat elő, illetve nagyobb példányszámnál a fokozatosan ürülő festéktartály miatt színárnyalati különbségek jelentkezhetnek.

A technológia legnagyobb hátránya, hogy utólagos kezelés híján a nyomat sérülékeny (egyetlen vízcsepp is alapos pusztítást végez a korongra nyomtatott képen). Emiatt magas lehet a selejtek aránya.
Bizonyos nyomtató típusok MiniDisc és a névjegy CD/DVD nyomtatását is lehetővé teszik, amivel esztétikusabb és elegánsabb formában mutathatóak be a termékek, szolgáltatások.

Cégünk a tintasugaras nyomtatást teljesen automatizált célgépekkel végzi, a lehető leggyorsabb gyártási idő végett.

Tintasugaras CD és DVD nyomtatás előnyei: elérhető otthon is
olcsó alapanyag, olcsó festék
Tintasugaras CD és DVD nyomtatás hátrányai: sérülékeny nyomat
nagy példányszámoknál színárnyalat különbségek, sok selejt
hosszabb száradási időt igényel